MELKEIN VAPAA

Vihdoinkin maanantaina Lombardia muuttui valkoiseksi maakunnaksi. Mitä ihmeellistä tässä värissä sitten on? Tämä väri tarkoittaa paluuta aikaan, joka muistuttaa jollain lailla normaalia elämää. Yöllinen ulkonaliikkumiskielto poistui, uimahallit aukesivat, ravintoloissa on rajoituksia sisätiloissa, diskot aukesivat – tosin tanssia ei saa, mutta ovat kuitenkin auki. Baarissa voi juoda tiskillä aamukahvit tai illalla aperitiivin. Maskipakko on vielä toistaiseksi voimassa sekä ulkona että sisällä.

VespaTuntuu jopa hieman oudolta liikkua ilman rajoituksia. Eihän se ollut kuin muutama kuukausi sitten, kun piti olla lupalappu liikuttaessa kotikunnassa ja kotikunnasta poistuttaessa nousi kylmä hiki, jos kuitenkin syy ei olisi ollutkaan pätevä. Tosin täytyy myöntää, että tänä talvena / keväällä ei käytännössä tarkistuksia poliisien osalta ollut ainakaan täällä. Juuri yksi päivä havahduin, että minua ei ole kertaakaan pysäytetty tarkistusta varten näiden 15 pandemiakuukauden aikana. Nyt kun ajelee, tulee jollain lailla hyvä tunne, kun näkee liikennettä ja voi taas manata varomattomia mopoilijoita ja ikuisia autojonoja, menettää hermot parkkipaikkaa metsästäessä. Enpä olisi uskonut näiden ärsyttävien asioiden voivan ilahduttaa.

Kukkaköynnös

Aamulla kävin kylän keskustassa aamiaisella baarissa ja samalla seurailin. Oli ilahduttavaa nähdä kauppojen availevan oviaan ja nonnien istuvan aamukahvilla vakiopöydässään vakiobaarissa. Kaikki tämä on jotenkin rauhoittavaa, koska se muistuttaa elämää ennen pandemiaa. Nyt tuntuu, että vähitellen voimme jättää taakse nämä tuskaiset 15 kuukautta ja opetella elämään tätä uutta normaalia. Koska liian suuria muutoksia pandemia aiheutti, että elämä olisi enää samanlaista kuin ennen sitä.

Gentleman

Italiassa rokotukset edistyvät kiitettävää tahtia, vaikka välillä viranomaiset vähän aiheuttavatkin sähellystä. Ensin suositeltiin Astra Zenecaa yli 60-vuotiaille, mutta maakunnat antoivat sitä kuitenkin myös nuorille, lähinnä kriteerinä oli, että mikä tahansa perussairaus oli vain esteenä. Tosin minkä rokotuksen saa tuntuu riippuvan rokotuspaikasta. Kaksi ystävääni sai Johnsonin ja toisella on perussairaus, ja toinen on sairastanut Covidin ja molemmat kävivät samalla rokotuspaikalla. Kaikki, jotka ovat käyneet samalla rokotuspaikalla kuin minä, ovat saaneet Pfizerin kuten minäkin. Käymälläni rokotuspaikalla kaikki toimi kuin unelma. Tietysti kohdalleni osui Suomifanilääkäri. Kun kävelin rokotettavaksi, hoitaja kyselin osoitteen ja muita tietoja, äkkiä lääkäri kysyi missä olen syntynyt ja kun sanoin Suomessa hän totesi hoitajalle, että arvasi minun olevan ulkomaalainen. Kysyin sitten mistä niin hän sanoi, että kävelytyylistä ja ulkonäöstä. Sen jälkeen sitten käytiin läpi, olemmeko viikinkien jälkeläisiä ja miten ihana on kunnon suomalainen sauna (tosin nimen perusteella hänellä oli joku saksalainen sauna, mutta nyökyttelin sujuvasti, kun kehui sen olevan aito suomalainen). Lombardiassa tartuntamäärät ovat romahtaneet, tänään luin tartuntojen olevan 20/100 000 viikossa. Samoin sairaalat ovat tyhjentyneet ja nyt kuulema sairaalaan joutuu ihmisiä, joilla ei rokotusta. Rokotus vaikuttaisi suojelevan jo ensimmäisen annoksen jälkeen vakavalta taudilta ja myös tartunnalta melko hyvin.

Jätä kommentti