Italiaan muuttaminen

EU:n myötä luulisi muuttamisen EU:n sisällä olevan hyvinkin yksinkertaista. Todellisuus ainakin Italian kohdalla on jotain aivan muuta. Yksi iso ongelma on tietysti, että italialaiset eivät yleisesti ottaen puhu englantia, monet nettisivut ovat vain italiaksi tai sitten englanniksi on kirjoitettu vain minimaalinen yhteenveto. Lisäksi useimmat lomakkeet löytyvät vain italiaksi. Pelkästään tämä kieliasia saa monella nousemaan tuskanhien otsalle. Jokaisen Italiaan muuttajan kannattaa ensimmäiseksi hankkia codice fiscale (verotunniste) ainakin välttävän kielitaidon lisäksi. Suomessa sen saa ainakin Italian suurlähetystöstä. Codice fiscalea tarvitaan täällä kaikkialla ja siksi se on hyvä olla tänne muuttaessa.

Pitää myös muistaa, että Italia on hyvin byrokraattinen maa ja monien asioiden hoitaminen vaatii loputonta kärsivällisyyttä, koska yhä vielä useimmiten on mentävä virastoon selvittämään asioita eikä hoitaa sähköisesti kuten Suomessa. Tosin nykyään sähköistä asiointia ollaan kehittämässä ja esim. Lombardiassa paikallista Kelaa vastaava laitos toimii osittain sähköisesti eli monia hakemuksia voi nykyään lähettää sähköisesti. Monet virastot ovat myös auki vain aamupäivisin eli työssäkäyvien on käytettävä lomapäiviä tai joissakin paikoissa työntekijöillä oikeus käyttää x tuntia vuodessa asioiden hoitamiseen. Comossa ainakin on nykyään joinakin päivinä virastot auki myös iltapäivisin.

Toisen EU maan kansalainen saa vapaasti oleskella toisessa EU-maassa 3 kuukautta ja sen jälkeen on otettava residenssi. Kuulostaa helpolta, mutta Italiassa tämäkään ei ole yksinkertaista. Jos henkilö on täällä töissä, niin ei pitäisi olla ongelmia. Mutta jos on tullut tänne etsimään töitä tai asumaan esim. italialaisen poikaystävän kanssa, kohtaa aikamoisia vaatimuksia viranomaisten taholta. Ensimmäinen vaatimus, että tulee hankkia yksityinen sairasvakuutus, joka on voimassa ainakin 12kk, eurooppalainen sairasvakuutuskortti ei riitä, lisäksi henkilön tulee osoittaa, että on varaa elää täällä eli tulisi olla todistetusti 6000€ tilillä (joidenkin huhujen mukaan italialaisella tilillä, joka onkin sitten käytännössä lähes mahdotonta, koska ilman residenssiä on vaikea saada pankkitiliä). Residenssin saamisen jälkeen kannattaa ilmoittautua paikalliseen terveydenhoitojärjestelmään, koska ainakin yksi vakuutus mainitsi, että korvaavat vain hätätapaukset. Jos ei ole töissä täällä, joutuu pulittamaan rahaa päästäkseen osalliseksi paikallisesta terveydenhoitojärjestelmästä. Summa riippuu viimeisimmän verotuksen tuloista, mutta maksettava vähimmäissumma on noin 400€.

Siinä tapauksessa, että tuo auton Suomesta niin jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi sen rekisteröiminen. Hiljattain Italiassa tuli voimaan laki, joka vaatii ulkomaisen auton rekisteröinnin 60 päivän kuluessa residenssin saamisesta. Tässä vaiheessa pitää täyttämää kasa italiankielisiä papereita. Suomalaisella ajokortilla voi ajaa Italiassa, mutta koska se on pakko vaihtaa – tähän ei ole selkeää vastausta. Itse huomasin laukkuvarkauksen yhteydessä, että ajokortin uusiminen oli helppoa koska muutama vuosi sitten vaihdoin suomalaisen korttini italialaiseen. En tiedä mistä olisin saanut uuden, jos olisin kadottanut suomalaisen kortin huomioiden, että olen asunut ulkomailla 20 vuotta. Ajokortin vaihtaminen paikalliseen on helppoa ja ei maksa paljon.

Residenssin saamisen jälkeen voi yrittää avata paikallisen pankkitilin. Kannattaa käydä kyselemässä eri pankeista millaisia tilejä on tarjolla.

2 vastausta artikkeliin “Italiaan muuttaminen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s