Miksi Italiassa kuollaan koronaan?

Melko pian epidemia alettua tuli selväksi, että Italiassa kuolleisuus virukseen oli erittäin korkea. Syitä etsittiin väestörakenteesta, Italian väestö on Japanin jälkeen maailman toiseksi vanhin, kuolleisuutta selitettiin Italian joutumisesta eturintamaan taistelussa virusta vastaan. Viikkojen kuluessa kuolleisuus jatkui korkeana ja viruksen levitessä muihin maihin tietyt maat nousivat otsikoihin korkeiden kuolleisuuslukujen vuoksi. Itselleni heräsi ihmetys, koska tilastojen kärjessä komeilevat mm. Italia ja Ranska. Italian ja Ranskan terveydenhoitojärjestelmiä pidetään yleensä hyvinä. Pieni Belgia komeilee myös kärkijoukoissa. Espanjaa ja Iso-Britanniaa en ihmettele, koska niissähän rajoitukset aloitettiin myöhään. Nyt Espanjassa ja Ranskassa sitten onkin Italian ohella Euroopan kovimmat rajoitukset.

Täydellisen tylsistymisen välttämiseksi päätin sukeltaa tilastojen salaiseen maailmaan. Italiassa koronavirukseen oli eiliseen (14.04) mennessä kuollut 21067 henkilöä (Lähde: https://www.worldometers.info/coronavirus/). Löysin tällaisen sivun, josta käy ilmi Lombardiassa kuolleisuuden olevan 91/100 000 asukasta kohden 07.04, ylivoimaisesti korkein Italian maakunnista. Lombardia on erittäin varakasta seutua ja Italiassa Lombardian terveydenhoitoa pidetään maan parhaimpana. Siksi herääkin epäilys, onko tämä järjestelmä sittenkään niin hyvä kuin uskotaan. Ensin kuitenkin halusin selvittää Lombardian ikärakenteen – koronavirushan tappaa vanhoja eli oletus on, että täällä asuu Italian vanhukset. Mutta ei, Lombardian väestö on Italian maakunnista7. nuorinta keski-iän perusteella (44,3 vuotta).

Millaiset ihmiset sitten Lombardiassa kuolevat koronavirukseen? Yritin löytää tilastollisia tietoja Lombardian kuolleista, mutta löysin vain tietoja koskien koko maan kuolleita. Italiassa kuolleiden keski-ikä on noin 80 vuotta ja 61,5%:lla oli 3 tai useampi perussairaus (keskimäärin 3,3 sairautta). Vaarallisimmaksi perussairaudeksi osoittautui verenpainetauti. Lombardian ilmanlaatu on tunnetusti erittäin huono ja kaupungeissa saasteet ovat iso ongelma. Yksi saasteiden aiheuttamista terveyshaitoista on juuri verenpainetauti, lisäksi ilmansaasteet lisäävät hengityselinten sairauksia. Yksi riskitekijä voisi olla myös suuri väestötiheys. Karkeasti sanottuna Lombardia on Uusimaan kokoinen pinta-alaltaan ja täällä asuu noin 10 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Italiassa perheet huolehtivat vanhuksista eli vaikkei vanhus välttämättä asu samassa talossa niin vanhuksia käydään usein tervehtimässä ja monet hoitavat lapsenlapsiaan vanhempien ollessa töissä. Monet nuoret ja lapset luultavasti sairastavat koronaviruksen ilman oireita tai hyvin lieväoireisena ja näin ovat helposti tartuttaneet isovanhemmat. Myöhemminhän tuli suositus, ettei vanhuksia tavata, mutta ennen tätä suositusta varmaan moni sai tartunnan. Lisäksi ikävä kyllä moni on saanut tartunnan sairaalasta ja eniten sairaalaan joutuvia ovat juuri vanhukset. Pitää myös muistaa, että eri maissa kuolleet tilastoidaan eri lailla. Italiassa vanhuksia, jotka kuolleet vanhainkodeissa ei ole rekisteröity, jos ei ole todettu koronavirusta ja harvoissa vanhainkodeissa on otettu näytteitä. Lisäksi täällä toisaalta tilastoidaan koronauhriksi, jos kuolleella oli todettu tartunta, vaikka moni saattoi kuolla aikaisempiin sairauksiin.

OECD julkaisee säännöllisesti katsauksia eri maiden terveydenhoidosta ja Italia menestyy kaikilla osa-alueilla hyvin (Lähde: https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/health-at-a-glance-2019_d7884747-en). Ilmansaasteiden ohella yksi Italian ongelmista on antibioottien väärinkäyttö. Edellä viittaamassani OECD-raportista näkyy, että Italiassa määrätään huomattavasti enemmän antibiootteja kuin OECD-maissa keskimäärin. Italiassa lääkärit määräävät yli 50% useammin antibiootteja kuin OECD maissa keskimäärin (Lähde: https://www.oecd.org/italy/health-at-a-glance-italy-EN.pdf). Tämän vuoksi myös saattaa olla, että potilaat ovat resistenssejä monille tavallisimmille antibiooteille ja siksi esim. tehohoidossa olevat saattavat kuolla johonkin toiseen bakteeritulehdukseen, mutta tästä varmaan tulee ajan myötä kunnon tutkimuksia.

Ikävä kyllä totuus on, että täällä on myös tehty vakavia virheitä epidemia alkutaipaleella. Esimerkiksi Lombardian hallinto antoi määräyksen, 8. maaliskuuta, että koronapotilaita voidaan siirtää hoivakoteihin. Tämän seurauksena moni vanhus menetti henkensä, koska saivat tartunnan näiltä potilailta. Tänään juuri poliisi on takavarikoinut dokumentteja ja tutkinta on käynnissä eri puolilla Italiaa koskien juuri hoivakoteihin sijoitettuja koronapotilaita ja hoivakodeissa tapahtuneita lukuisia kuolemia. Sairaaloissa oli aluksi puutetta suojavarusteita ja hoivakodeissa tilanne jo lähtökohtaisesti huomattavasti heikompi, koska ei niissä tarvita samantasoista suojausta kuin sairaaloissa. Tämän virheen vuoksi moni kuoli. Yksi seikka, joka juontaa juurensa vuosien taakse on terveydenhoidon yksityistäminen Lombardiassa. Moni sairaala yksityistettiin ja tämän seurauksena epidemia puhjettua tehohoitopaikkoja oli liian vähän ja maakunta joutui neuvottelemaan yksityispuolen kanssa tehopaikkojen käytöstä, jolloin aikaa neuvotteluihin ei ollut. Lisäksi virus on täällä pyörinyt jo ainakin tammikuussa, jolloin tietyillä alueilla havaittiin normaalia enemmän vakavaa keuhkokuumetta, mutta ne laitettiin influenssan piikkiin.

Luotanko vielä terveydenhoitoon täällä? Kyllä ja en. Epidemia myötä olen havahtunut moniin puutteisiin, joista ei normaalioloissa puhuta. Perhelääkärijärjestelmä on paperilla upea, mutta käytännössä tämäkin järjestelmä riippuu lääkäristä. Olen lukenut lääkäreistä, jotka oman terveytensä uhalla ovat käyneet katsomassa epäiltyjä koronapotilaita, osa potilaista taas on saanut vain ohjeet puhelimessa kuumelääkkeen ottamisesta. Muutama vuosi sitten, perhelääkärimme varoitti Lombardian terveysjärjestelmän olevan romahduspisteessä ja näin taisi tosiaan olla. Toivon, että virheistä on opittu ja mahdollisen toisen aallon iskiessä tiedetään mitä tehdään.

Mitä mieltä te lukijat olette asuinmaanne terveydenhoidon toimivuudesta koronaepidemian aikana?

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s