Italian terveydenhoito ja koronavirus

Vuonna 2016 kirjoitin blogin Italian terveydenhoitojärjestelmästä. Tässä linkki WHO ranking maailman parhaimmista terveydenhoitojärjestelmistä 2020. Italia on upeasti tässä rankingissa sijalla 2 heti Ranskan jälkeen. Suomi löytyy yllättäen vasta sijalta 31. Kuten kirjoitin aikaisemmassa kirjoituksessani asuessani Suomessa uskoin Suomen terveydenhoidon olevan maailman parasta. Muutettuani tänne opin, että ehkei Suomen malli ollutkaan se ainoa oikea.

Mikä sitten tekee Italian järjestelmästä niin hyvän käyttäjän näkökulmasta? Yksi tärkeä tekijä on perhelääkäri – ja lastenlääkärijärjestelmä. Yksi lääkäri huolehtii asiakkaasta ja tuntee yleensä koko perheen tilanteen. Tämän vuoksi lääkärille mentäessä ei tarvitse aina toistaa koko sairaushistoriaa vaan lääkäri tietää jo asiakkaan terveydentilan. Itse käyn hyvin harvoin perhelääkärillä ja juuri viimeksi sain moitteita, että käyn liian harvoin. Pitäisi kuulema käydä vähän useammin, itse menen 1-2 kertaa vuodessa ja haen samalla kaikki mahdolliset lähetteet ja reseptit. Tämä on tietenkin mahdollista, koska olen pysynyt melko terveenä. Pitkäaikainen suhde tuo myös inhimillisyyttä. Tyttäreni sai kampylobakteerin puolitoista vuotta sitten ja joutui sairaalaan pariksi päiväksi. Myöhemmin, kun olin kävelyllä tyttäreni kanssa niin perhelääkärimme pysähtyi autolla kyselemään tyttären vointia.

Jo ennen koronavirusepidemiaa Italian terveydenhoito oli kriisissä. Väestö Italiassa on maailman toiseksi vanhin, vain Japanissa on väestö vanhempaa. Tämä tietysti rasittaa huomattavasti terveydenhoitoa ja kun tähän lisätään Italian krooninen, taloudellinen kriisi niin on selvä, että terveydenhoitoon on tehty paljon leikkauksia. Jonot julkisella puolella moneen tutkimukseen ovat pitkiä, mutta onneksi kuitenkin perhelääkärijärjestelmä toimii ja ainakin lääkäriin saa aina samana päivänä yhteyden ja pääsee tarvittaessa myös vastaanotolle.

Italia on kaikkien aikojen pahimman epidemia-aallon kourissa. Helmikuun loppupuolella täällä alkoi riehumaan koronavirus toden teolla, erityisesti täällä Lombardiassa, jossa itsekin asun. Ongelma oli, että virus sai levitä rauhassa ennen kuin ymmärrettiin kyseessä olevan koronaviruksen, joka oli Kiinassa aiheuttanut epidemian. Yksi lääkäri kertoi, että Lombardian ”tautipesäkkeessä” oli tammikuussa ollut poikkeuksellisen paljon keuhkokuumepotilaita, mutta lääkärit yhdistivät ne silloin pahimmillaan olevaan kausi-influenssaan. Vieläkään ei olla varmoja mistä virus tuli Lombardiaan eli kuka oli potilas 0, mutta nyt epäillään erästä saksalaista, oireetonta liikemiestä, jolla oli yhteyksiä tartunta-alueeseen ja joka oli tammikuussa antanut Saksassa positiivisen näytteen. Potilas 1 on 38-vuotias urheilullinen, nuori mies, joka sitten tartutti viruksen myös sairaalaan. Siinä kohtaa meni monta asiaa pieleen pahimmalla mahdollisella tavalla. Pari päivää sitten WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi. Itse henkilökohtaisesti toivon, että muut maat ovat kuunnelleet Italiaa ja ryhtyneet ajoissa tarvittaviin toimiin.

Tällä hetkellä tämä maailman huippua oleva terveysjärjestelmä on romahduspisteessä. Italiassa on yli 12000 sairastunutta ja yli 1000 kuollut virukseen. Lisäksi tuhansia ihmisiä on sairaalassa. Jotkut kuvailevat sairaaloita sotatantereiksi tällä hetkellä. Lisäksi lääkäreitä ja hoitajia on sairastunut koronavirukseen, koska suojavarusteet ovat välillä loppuneet. Eilen Kiina toimitti lisää suojavarusteita ja hengityslaitteita Italiaan ja lisäksi lähetti joukko lääkäreitä auttamaan tilanteen haltuunotossa. Muut EU-maat sen sijaan käänsivät selkänsä Italian pyynnöille. Toisaalta Italia lähetti kasapäin varusteita Kiinaan silloin kun siellä oli epidemia pahimmillaan.

Täällä Lombardiassa koulut ovat olleet kiinni 3 viikkoa ja koko Italiassa viikon. Nyt suunnitellaan, että koulut avattaisiin 3. huhtikuuta. Kaikki riippuu, saadaanko epidemia kuriin. Maanantaina sitten hallitus otti kovat aseet käyttöön ja koko Italia laitettiin lukkoon. Ainoastaan ruokakaupat, apteekit ja muutamat muut erityisliikkeet saavat olla auki. Tehtaita on osittain suljettu ja moni on siirtynyt tekemään etätyötä kotoa. Jos haluaa mennä kauppaan, pitää täyttää lupalappu ja näyttää se tarvittaessa tarkistuspisteessä. Oman kunnan alueelta saa poistua vain töihin, lääkäriin, kauppaan ym. Kaikki vapaa liikkuminen on kiellettyä. Eilen kävin kaupassa ja vastassa oli ihmisiä jonossa metrin välein. Useimmilla oli hengityssuojain kasvoilla. Kuappaan otettiin vain muutama henkilö kerrallaan, että metrin turvaväli saataisiin pidettyä. Alla kuva eilisestä jonosta. Välillä olo on kuin eläisi keskellä tieteiselokuvaa. Tämä tuntuu täysin epätodelliselta. Tänään juuri kuulin, että 8 päivän kuluessa nähdään, onko tämä pakkokaranteeni 60 miljoonalle ihmisille purrut.

Supermarketti_koronavirus
Jonotusta supermarkettiin eilen 12.3.2020

 

Jätä kommentti