Joulu Italiassa

Italiassa joulunviettoon kuuluu keskeisenä elementtinä tietysti ruoka. Jouluateriaa suunnitellaan hartaasti jo monta kuukautta etukäteen. Täällähän varsinainen jouluateria syödään 25.12, tosin tietyissä osia Italiaa juhlitaan aattoa ja syödään runsas ateria 24.12. Jouluyön messu aloittaa varsinaisen joulunvieton täällä ja tunnen naapurista perheen, joka aina messusta, yöllä palatessaan, syö tuhdin aterian. Itseäni aina hämmästyttää miten he jaksavat sitten muutaman tunnin päästä istahtaa runsaaseen joulupöytään, jossa ruokaa riittää tunneiksi. Joka joulu ihmisiä joutuu ensiapuun ylensyönnin vuoksi. Italiassa on loistavia jälkiruokia, mutta jouluna syödään joko panettonea tai pandoroa ja torronea, joista mikään ei erityisemmin itselleni maistu. Joulunajan juoma on vin brulè, muistuttaa hyvin paljon glögiä. Sitä tarjoillaan kaikissa tapahtumissa ja aina joulumarkkinoilta löytyy useampi koju, jossa myydään vin brulèta.

Lahjat ilmestyvät joulukuusen alle Italiassa jouluyönä ja ne avataan 25.12 aamulla. Tosin omassa kylässämme kulkee joulupukki aattoiltana jakamassa lahjoja. Joulua vietetään suvun kesken, täällä on olemassa sanonta: ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” eli vapaasti käännettynä ”Joulu sukusi kanssa, pääsiäinen kenen kanssa haluat”. Jouluaatto 24.12 on normaali päivä ja kaupat pursuavat jouluruokia ja -lahjoja ostavia ihmisiä. Itsekin olen eksynyt ostamaan ruokia jouluaattona ja pelkästään leikkeletiskille jonotus kestää helposti lähemmäs tunnin. Yleensä kaupat kuitenkin sulkeutuvat vähän aikaisemmin kuin tavallisena arkipäivänä. Joulupäivänä kaupat ovat kiinni.

Jouluvaloja italialaiset laittavat innokkaasti pihoilleen ja kunnat valaisevat kadut erilaisilla jouluaiheisilla valoilla ja joulukuusia löytyy joka piazzalta. Olemme onnekkaita, koska Comossa on todella upea jouluvaloshow keskustassa joka vuosi joulumarkkinoiden yhteydessä. Nämä jouluvalot ovat kuuluisat koko maakunnassa, ja turistien määrä viikonloppuisin joulukuussa Comossa on valtava. Tämä aiheuttaa sen, että liikenne ei toimi ja parkkipaikasta on turha edes unelmoida. Vuonna 2018 joulumarkkinoilla kävi 2,3 miljoonaa vierailijaa, Comon väkiluku on noin 85 000. Alla muutama kuva Comon jouluvaloista vuosien varrella. Joulumarkkinoiden yhteydessä on myös pieni luistelurata, jossa voi kokeilla luistimilla pystyssä pysymistä. Italialaiset ystävät aina ihmettelevät, kun kerron että koulussa nuoruudessani käytiin joka talvi luistelemassa, sitten joudun tähdentämään, että tämä ei tarkoita suinkaan, että kaikki suomalaiset tekevät sujuvasti kolmoislutzeja ja piruetteja.

Joulutraditiot ja jouluruoat vaihtelevat eri alueiden kesken. Jokaisella alueella on omat jouluerikoisuutensa ja jouluun liittyvät tapansa. Jouluseimi kuuluu traditioihin kaikkialla Italiassa. Itsekin olen usein käynyt katsomassa kylämme kirkossa 25.12, kun Jeesuslapsi on ilmestynyt seimeen jouluyönä. Seimet pidetään esillä Loppiaiseen saakka. Italialaisilla on hyvin selkeät säännöt, milloin mitäkin tehdään: joulukuusi koristellaan ja joulukoristeet laitetaan 8.12 (Marian perisynnittömän sikiämisen juhla) ja otetaan pois 6.1 Loppiaisena.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s