Syyssateita Italiassa

Monet ajattelevat, että Italiassa riittää aurinkoa ja lämpöä. Tämä syksy on ollut yksi sateisimmista syksyistä pitkään aikaan. Lokakuussa tilastojen mukaan täällä oli 13 kirkasta päivää ja 12 sateista ja loput sitten pilvisiä ilman sateita. Lisäksi lokakuussa satoi yli 200mm, kun keskiarvo lokakuulle on vähän alle 160mm. Marraskuu on tähän mennessä ollut lähinnä sadetta ja pimeyttä eli varmasti reippaasti yli keskiarvon tulee sademäärä olemaan.

Suomessakin uutisoitiin Venetsian tulvista ja täällä on avattu puhelinnumero, johon soittamalla voi lahjoittaa rahaa. Venetsiassa on ollut rakenteilla vuodesta 2003 alkaen Mose- tulvasuojarakennelma, joka näillä näkymin mahdollisesti valmistuu vuonna 2021. Tähän projektiin on liittynyt korruptiota ja konkursseja. Nyt jo jotkut asiantuntijat sanovat, että nykyisellä merenpinnan nousutahdilla tämä systeemi on vanhentunut ennen käyttöönottoa ja lisäksi joissakin osissa rakennelmia on havaittavissa ajan aiheuttamia vaurioita. Sama tilanne on lähikaupungissamme Comossa. Projekti alkoi vuonna 2008 ja käytännössä vuodesta 2012 projekti on ollut pysähdyksissä erilaisten korruptio- ja konkurssitapausten vuoksi. Kuten lukija varmaan ymmärtänyt tekstistä, Italiassa lähes kaikkiin isoihin projekteihin liittyy korruptiota ja myös pienempiin.

Kuten kirjoitin Venetsiaa varten on avattu puhelinnumero, johon voi lahjoittaa rahaa soittamalla ko. numeroon. Ikävä kyllä moni muistaa maanjäristysten vuoksi avattujen numerolahjoitusten kohtalon eli rahat menivät johonkin ihan muuhun tarkoitukseen kuin alun perin luvattiin. Siksi yhä useampi yrittää löytää jonkun suoran kanavan avustuksille ja siten varmistaa avustuksen perille pääsyn.

Toisaalta Italiassa osataan myös reagoida nopeasti, kun ilmenee ongelmia. Pari päivää sitten Comon lähellä yksi kylä jäi eristyksiin muurin sorruttua ainoalle kylään vievälle tielle. Kylässä asuu 800-900 ihmistä ja heti seuraavana päivänä oli kylään perustettu väliaikainen lääkärinvastaanotto ja lisäksi oli valmius lähettää pelastushelikopteri paikalle, koska ambulanssit eivät sinne päässeet. Nyt oli suunnitelmissa rakentaa jonkinlainen kiertotie, että edes pienemmät autot pääsisivät ajamaan. Muutenhan koululaiset eivät pääsisi kouluun ja työntekijät töihin, koska vaikka tie on puhdistettu, on siinä niin isoja vaurioita, että korjaaminen kestää useamman päivän.

Jotenkin tämä on myös tyypillistä Italiaa – toisaalta korruptio rehottaa ja isot projektit viivästyvät, mutta sitten paikallistasolla toimitaan tarvittaessa hyvinkin tehokkaasti, Italia on ristiriitojen maa. Tämä ristiriitaisuus pätee myös säätilaan, viime vuonna syyssateet jäivät vähille ja kesä täällä tänä vuonna oli kuiva ja ennätyskuuma. Nyt sitten saamme niskaamme ennätyssateita. Vakavasti ottaen nämä äärisäät saavat miettimään ovatko nämä oireilua ilmastonmuutoksesta. Kirjoitan sitten erikseen tekevätkö italialaiset vai eivätkö tee jotain ilmastonmuutoksen vuoksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s