Taikauskoa Italiassa

Pitkän viikonlopun houkuttelemana päätimme piipahtaa Veronassa. Siellä piti tietysti mennä ihastelemaan Julian parveketta. Parvekkeen alla olevalla pihalla on Juliaa esittävä patsas ja hieman ihmettelimme, kun ihmiset menivät patsaan viereen ja koskivat Julian rintoja, kun otettiin kuva. Rintoja koskivat lapset ja aikuiset eli edes ensimmäinen ajatukseni, että italialaiset miehet nyt taitavat vain olla heikkona naisten rintoihin ei pitänyt paikkaansa. Siispä etsin tiedot ystäväni Googlen avulla ja heti löytyi vastaus: Julian oikeanpuoleisen rinnan koskettaminen tuo onnea – tosin useimmat koskivat molempia rintoja.

IMG_0080
Julian patsas Veronassa

 

Muutenkin olen huomannut, että Italiassa on paljon uskomuksia ja italialaiset myös uskovat näihin tai ainakin tekevät taikauskoon liittyviä rituaaleja. Yllä mainittu Julian rintojen koskettelu on yksi esimerkki. Milanon Galleriassa on maassa härän kuva ja tämän härän kivesten päällä pyöriminen jalalla kolme kertaa tuo yhden uskomuksen mukaan hedelmällisyyttä naisille, toisen uskomuksen mukaan tämä rituaali takaa, että henkilö palaa Milanoon. Myös Comossa on tänä syksynä näkynyt Duomon luona selällään makaava härkä yhden taideprojektin osana. Tähänkin härkään liittyen on olemassa uskomus, että härän kivesten koskettaminen tuo onnea. Vatikaanissa pronssisen Pyhän Pietarin patsaan jalkojen koskeminen tuo uskomuksen mukaan hyvää onnea. Italiassa on lukematon määrä kaupunkeja, joissa jonkun patsaan tai muun esineen koskeminen tuo hyvää onnea.

IMG_0073[1]
Veronan areena
Uutenavuotena ei ole tavatonta nähdä Italiassa ihmisten heittävän ikkunasta ulos vanhoja astioita tai joskus jopa kodinkoneita. Näiden vanhojen esineiden poisheittäminen symbolisoi vanhan jättämistä taakse uuden edessä eli uusi vuosi uudet kujeet. Italialaiset syövät uutenavuotena cotechinoa (tietynlainen makkara) linssejä, joiden toivotaan tuottavan rikkautta tulevana vuonna.

IMG_0092[1]
San Zenon kirkko, Verona. Maljassa näkyvät uskomuksen mukaan pirun kynnenjäljet. 

Suomessa 13. perjantai on perinteisesti epäonnenpäivä – Italiassa 17. perjantai. Numeron 17 uskotaan tuovan epäonnea, koska muinaisessa Roomassa arkkuihin kaiverrettiin latinan sana VIXI (myöhemmin korvattu lyhenteellä RIP) ja sitten huomattiin, että XVII (numero 17 latinalaisin numeroin) on tämän sanan taivutusmuoto. Perjantai katsottiin epäonnen päiväksi, koska Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina.

black calendar close up composition

Italiassa ei ikinä toivoteta onnea esim. tenttiin tai kilpailuun vaan ”In bocca al lupo” eli suden suuhun. Tähän vastataan ”Crepi” eli toivotaan suden kuolemaa. Mielenkiintoista tässä toivotuksessa on, että luonnossa susiäiti ottaa poikaset suuhun ja siirtää ne turvalliseen paikkaan vaaran uhatessa. Siten tämä toivotus voitaisiin nähdä toivotuksena turvallisuudesta, mutta arkikielessä toivotusta käytetään toivottamaan, ettei toivotuksen kohteena oleva henkilö koe huonoa tuuria vaan että kaikki menee hyvin.

Teatterissa ennen esityksen alkua näyttelijät huutavat yhdessä ”merda, merda, merda” (merda = paska). Tämän tavan alkujuurista on parikin eri versiota. Yhden version mukaan aikoinaan, kun kuljettiin hevosvaunuilla, jos teatterin edessä oli paljon hevosenkakkaa, tarkoitti se, että oli ollut paljon katsojia. Toisen version mukaan yksi italialainen näyttelijä järjesti yksityisnäytöksiä, johon osallistuvat maksoivat omaisuuksia lipuista. Kerran tämä näyttelijä teeskenteli tekevänsä tarpeita ja hyvänä näyttelijänä yleisö ihmetteli, tekikö näyttelijä ihan oikeasti tarpeensa kulhoon. Lisäksi näyttelijä oli täyttänyt tämän kulhon kastanjakakun palasilla, joita sitten heitti yleisön sekaan ja huusi ”merda”.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s