Italialaiset ja ilmasto

IMG_5594[1]
Isola Comacina
Tällä hetkellä saamme nauttia tai kärsiä huippuhelteistä myös täällä Pohjois-Italiassa. Kuten aina täällä niin kuumuuden lisäksi kosteusprosentit ovat korkeat ja ilmansaasteet, erityisesti otsoniarvot, ovat huippulukemissa. Ilmansaasteet ovat täällä ongelma ympäri vuoden ja mielestäni paikalliset viranomaiset tekevät hyvin vähän tilanteen parantamiseksi. Yleisesti ottaen täällä ilmasto on hyvä, talvisin ei ole kylmä ja lunta sataa yleensä vain muutamana päivänä. Kesät tahtovat olla kuumia ja kosteita, mutta harvoin täällä päästään tällaisiin lämpötiloihin kuin näinä päivinä – Comossa oli eilen mitattu 38 astetta. Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut italialaisten sairastamisesta ja terveydenhoidosta niin samanlaisia uskomuksia löytyy säätilaa koskien.

IMG_5587[1]

Ensinnäkin italialainen pukeutuu kalenterin mukaan, ei säätilan. Virallisesti kesä alkaa kesäpäiväntasauksesta ja sitä ennen on kevät. Keväällä pitää välttää liian ohutta pukeutumista, koska aina vaarallinen colpo d’aria (veto) vaanii kaikkialla. Siksi toukokuussa lämpötilojen ollessa jo 20 asteen paremmalla puolella voi hyvin nähdä italialaisilla toppaliivi päällä. Koulussa ala-asteella äidit pohtivat milloin lapsilta voisi ottaa pois käytöstä aluspaidat – tässä keskustelussa kyllä olin aina ulkopuolinen, kun lapseni jo yleensä tässä vaiheessa kulkivat pelkällä t-paidalla.

IMG_5593[1]
Como-järvi
Kylmää italialaiset kammoavat ja siksi hiihtokeskuksissa monet pukeutuvat kuin napajäätikölle mentäessä. Toisaalta olen yllättäen törmännyt yllättävän moneen italialaiseen, jotka eivät kestä kuumuutta – 30 astetta on heille jo puhdasta kärsimystä. Näinä päivinä tietysti yleisin puheenaihe on kuumuus. Uutisissa neuvotaan miten selvitä kuumuudesta, lääkärit antavat neuvoja ja terveysministeriö on aktivoinut yleisen numeron, johon voi soittaa ja ilmoittaa esim. vanhuksista naapurissa, jotka vaarassa. Jotkut uimalat päästävät sisään ilmaiseksi yli 65-vuotiaat näinä kuumimpina päivinä. Ostoskeskukset ovat hyviä paikkoja näinä päivinä, ihanan viileää sisällä.

 

Tietysti ongelma on, että ulkona on kuumaa ja esim. kaupoissa kylmää. Sama juttu auton kanssa, ajaessa ilmastointilaite puhaltaa täysillä viileää ilmaa ja sitten parkkipaikalla vastaan tulee tukahduttava kuumuus. Monille tämä aiheuttaa flunssankaltaisia oireita ja hartiakipuja. Nyt kunnassamme on vesipula. Tämä tuntuu oudolta parin päivän helteiden jälkeen, kun vain muutama viikko sitten satoi niin, että Como-järvi tulvi keskuspiazzalle. Mietin vain, kuinkahan paljon vettä hupenee huonon vesijohtoverkon takia eli vettä vuotaa putkista maanalle ja välillä ihan maanpinnallekin. Tässäkin lähellämme aina säännöllisesti joku putki vuotaa samassa kohtaa ja sitten joku jotenkin korjaa sitä ja taas parin viikon päästä samassa kohtaa vuoto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s