Perhe – La Famiglia

Italiaa pidetään maana, jossa perhekeskeisyys on yhä valttia. Vanhoissa italialaisissa filmeissä äidit pitivät komentoa ja miehet tottelivat kotona. Sitten tietysti on mafia, jonka kulttuurissa perhe on keskipiste. Mutta millainen on nykyitalia. Olen asunut lähes 20 vuotta täällä. Heti aluksi huomasin miten tärkeä perhe on. Suomessa mielestäni perheen merkitys on erittäin vähäinen. Ihanteena Suomessa tuntuu olevan, että lapset itsenäistyvät mahdollisimman varhain ja hoitavat itsenäisesti velvollisuutensa. Yksi räikeimmistä esimerkeistä tästä lasten itsenäisyydestä on, että Suomessa 10-vuotias voi kieltää terveystietojensa antamisen vanhemmilleen. Joku taho siis ajattelee, että 10-vuotias osaa vastuullisesti harkita rokotukset, tarkastukset ym. Täällä Italiassa, ainakin oman kokemukseni mukaan, lääkäri vaatii alaikäisen mukaan vanhemman. Usein vielä täysi-ikäistenkin lasten kanssa näkee isän tai äidin lääkärin vastaanotolla. Tällöin tietysti lääkäri kysyy nuorelta sopiiko vanhemman tulla mukaan. Mitalin toinen puoli on sitten se, että Italiassa nuoret itsenäistyvät usein hyvin myöhään. Yksi syy on, että äidit pitävät lapsistaan kiinni kynsin ja hampain. Arkisempi syy on ettei monella ole varaa muuttaa pois. Opiskelijat eivät saa mitään opintotukia, asumistukia ei käytännössä ole eli nuorten on pakko pysyä kotona ja kun töitäkin on niukasti ja usein palkka niin huono ettei ole mahdollista muuttaa kotoa pois ja maksaa kalliita vuokria varsinkin isoissa kaupungeissa, joissa myös työpaikat useimmiten ovat.

2017-11-26 13.35.18-1.jpg
Kylän lihakaupan seinustalla (Darfo Boario Terme)

Kerran yksi täällä vähäksi aikaa asumaan tullut suomalainen nainen kertoi miten hänen teini-ikäinen poikansa oli todennut, että kiva kun tulet joskus koulusta hakemaan ja kukaan kaveri ei pidä sitä mitenkään kummallisen asiana. Täällä näkee jatkuvasti teinejä liikkeellä vanhempiensa kanssa – kaupungilla ostoksilla tai illalla ravintolassa – ja se on täysin normaalia täällä. Koulut olettavat, että vanhemmat jaksavat käydä pari kertaa vuodessa juttelemassa henkilökohtaisesti eri opettajien kanssa. Yhteistyö koulun kanssa on hyvinkin tiivistä välillä.

Italiassa perhe on myös siksi tiivis, että täällä valtioon luotetaan melko vähän. Kun tulee avun tarve italialainen uskoo perheeseen eikä edes odota valtion auttavan. Täällä sitten kuulee kertomuksia miten joku antaa kuukausittain rahaa sukulaiselleen eikä edes oleta, että tämä joskus maksaisi rahat takaisin. Paikalliseen kultuuriin kuuluu auttaa sukulaista, jos mahdollista. Lisäksi kun täällä ei kovin kummoista sosiaaliturvaa ole, niin perheen suuri merkitys on oikeastaa itsestäänselvyys.

2017-11-26 11.29.07.jpg
Sammutushelikopteri ottamassa vettä järvestä (lago di Moro)

Monet italialaiset sanovat ettei perhe enää nykyään ole sellainen kuin ennen, mutta suomalaisesta näkökulmasta katsottuna täällä perhe on yhä Perhe isolla kirjaimella.

2017-11-26 13.34.39-1.jpg
Tässä kylässä lapset vielä leikkivät ulkona kaduilla.

2 vastausta artikkeliin “Perhe – La Famiglia”

  1. Täälläkin perheen merkitys on erittäin suuri;näen sen esimerkiksi joka perjantai kun aikuiset lapset tulevat sapattiaterialle vanhempien luokse, tai nuoremmat parit ajavat pois, toiseen suuntaan vanhempien luokse, Itse elän täällä perheettömänä, poikani pikku perheineen on SUomessa , eikä ole sukulaisia, joten juuri esimerkiksi pyhinä tuo perheen suuri merkitys todella korostuu. Mutta…kun kysyin Suomessa miniältäni ihan hypoteettisen kysymyksen, eli mitä jos asuisin Suomessa, tulisivatko he vaikka joka toinen perjantai luokseni illalliselle… Miniäni katsoi minua kuin olisin pudonnut joltain vieraalta planeetalta;D

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista. Tämä on juuri iso ero, että Suomessa lähelläkin asuvat lapset eivät välttämättä useinkaan käy vanhempiensa luona tai toisinpäin. Täällä vanhempien luona käydään ja jos etäisyydet pitkiä niin ainakin juhlapyhinä pyritään menemään. Minusta tämä on kulttuuriero. Suomessa jostain syystä perhesiteet ovat löyhät, ainakin minusta.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s