Kallis terveydenhoito

Kirjoitin jo aikaisemmin Italian terveydenhoidosta. Yleisesti sanoisin, että italialainen terveydenhoito on korkeatasoista. Tänä syksynä olen taas erään läheiseni sairastumisen takia joutunut enemmän tekemisiin paikallisen terveydenhoidon kanssa. Perhelääkärijärjestelmä toimii täällä, koska aamulla soittaessani puhun suoraan lääkärimme kanssa ja tarvittaessa pääsen samana päivänä vastaanotolle. Tosin ensimmäisen kerran lääkärimme tokaisi, että kohta tämä terveydenhoito romahtaa täällä ylivelkaantumisen vuoksi. No, sitä odotellessa nautin korkealaatuisesta palvelusta.

IMG_4346.JPG
Como-järvi matala, sateet puuttuivat kauan ja kuivuuden vuoksi uusia rantoja ilmestyi järvelle.

Minusta suuri ongelma on tiettyjen palveluiden kalleus. Läheiselleni määrättiin iso kasa verikokeita ja täällä jokaisesta lääkärin kirjoittamasta lähetteestä maksetaan ticket ja kiinteä summa. Ticket ja kiinteä summa määräytyvät jollain oudolla logiikalla, mutta läheiselleni kirjoitettiin kolme lähetettä verikokeisiin ja ensimmäisellä kerralla maksoimme 155€. Toisella kerralla erikoislääkäri kirjoitti vähän erikoisempia verikokeita ja ne maksoivat 135€. Tähän päälle vielä muutama muu tutkimus, niin tämä sairastuminen on nyt maksanut, arvioisin noin 350€. Tämä kaikki siis julkisella puolella. Nykyään tilanne on se, että välillä on halvempaa tehdä verikokeet yksityisesti, koska silloin tietyt maksut jäävät pois.

IMG_4344.JPG
Liceo A. Volta. Rakennus alunperin 1200-luvulta.

Toinen iso ongelma on pitkä odotusaika erikoislääkäreille. Muistan itse muutama vuosi sitten, että olisin saanut julkisella puolella ajan erikoislääkärille 8kk päästä. Sinänsä tehokasta, koska jos olet vielä silloin hengissä, niin kannattaa hoitaa, jos et niin säästyipä nekin rahat. Läheiselleni lääkäri antoi lopulta kiireellisen lähetteen, koska muuten olisi kulunut liian kauan aikaa. Periaatteessa kiireellinen tarkoittaa, että lääkärin on otettava vastaan 72h sisällä. Saimme ajan 7 päivän päähän. Eniten hämmästytti, että useampi italialainen käski menemään ensiapuun ja maksamaan valkoisen koodin maksun (ensiapu ilmainen paitsi valkoinen koodi, joka katsotaan turhaksi käynniksi). Siellä lääkäri sitten tutkii ja ohjaa eteenpäin tarvittaessa. En tähän ryhtynyt, koska se tarkoittaisi helposti 12h odotusta ensiavussa. Ei kiitos.

ruska.jpg
Ruska

Italiassa kieltämättä tutkitaan tarkasti ja lähetetään erilaisiin tutkimuksiin ja kokeisiin. Olenkin aina ajatellut, että italialaiset osaavat sairastaa. Ehkä perhelääkäri sitten alentaa kynnystä hakea apua. Italialaisethan elävät pidempään keskimäärin kuin suomalaiset ja tähän varmasti löytyy monia syitä alkaen ruokavaliosta, ilmasto kenties ja sitten terveydenhoidosta eli ehkä tämä matala kynnys auttaa. Terveydenhoito on varmaan yksi harvoista asioista, jota lähes kaikki tuntemani ulkomaalaiset kehuvat. Surullisena luen uutisia, miten Suomessa on ajettu alas terveydenhoitoa ja kuinka vaikeaa on välillä päästä terveyskeskuslääkärille.

 

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Kallis terveydenhoito”

    1. Hei Iina!
      Kiitos vastauksestasi. Terveydenhoito tosiaan on yksi asia, joka täällä Italiassa toimii kiitettävästi muidenkin ulkosuomalaisten mielestä. Suomessa on huippuhoitoa, mutta joskus tuntuu että on tehty liian vaikeaksi päästä lääkärin juttusille. Mutta kuten sanoit molemmissa on puolensa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s