Kolari

Unità, Auto, Rotonda, StradaKoin sitten ensimmäisen kolarini Italiassa ja olin syyllinen osapuoli. 30 vuotta selvisin ilman kolaria, mutta tulipa sitten senkin aika. Yhtenä kauniina heinäkuisena päivänä en huomannut autoa liikenneympyrässä ja rysäytin kylkeen. Onneksi vauhdit olivat alhaiset ja ainoastaan autot kärsivät vaurioita. Toinen osapuoli oli erittäin järkyttynyt autonsa kohtalosta ja halusi soittaa poliisit, sanoin että sopii minulle. Pian sieltä tulivatkin paikallispoliisit (Italiassa on useampia poliisityyppejä). Hetken päästä saapui ambulanssikin paikalle. Erittäin ystävällinen poliisi otti tiedot talteen ja ihasteli, miten pohjoismaalaisen rauhallinen olin. Poliisi selitti itse olleensa samanlaisessa onnettomuudessa ja tietävänsä mitä tapahtui. Itse sanoin heti aluksi, että syyllisyyteni on selvä – olin väistämisvelvollinen. Sitten tulikin jotenkin puhetta, miten hän on ainoa, joka puhuu englantia poliisiaseman poliiseista. Siinä sitten pohdimme italialaisten englannin taitoa ja selitin sitten opettavani englantia. Tämän jälkeen ambulanssihenkilöstö kyseli, haluanko mennä ensiapuun – totesin ettei todellakaan ole tarvetta. En edes kaivannut heidän tarkistusta vaikka sitä kovin tarjosivatkin. Poliisikin vielä vannotti, että jos tulee mitä tahansa kipuja niin soitan suoraan ambulanssin ja menen ensiapuun. Toinen ambulanssimiehistä alkoi selittämään, miten on aikoinaan käynyt Suomessa ja päättelimme paikan olleen Tampere (muisti lentokentän nimen, Pirkkala, kun mainitsin sen). Taas sain osakseni ihmettelyä miksi suomalainen on Italiassa, no määrittelin itseni ilmastopakolaiseksi.

auto2.jpgTämän jälkeen sitten oli tehtävä ilmoitus vakuutusyhtiölle ja selvitys tapahtumista sekä oma versioni että poliisien. Ongelma oli, että lomien tullessa automme oli melko huonossa kunnossa kolarin jäljiltä eli sillä ei kauhean kauas uskaltanut ajaa. Onneksi keksimme ratkaisun miten päästä lentokentälle ilman autoa julkisilla kulkuneuvoilla. Nyt kuukausi onnettomuuden jälkeen samainen kolaripaikan sympaattinen poliisi oli käynyt etsimässä minua. Esikoinen taisi olla säikähtäneen näköinen, kun poliisi oli sanonut, ettei mitään vakavaa. Pyysi minua käymään asemalla. No, arvasin että saan sakot. Tosin en tiennyt, että poliisi tuo kotiin saakka sakot. Kolaripaikalla olleet poliisit olivat omalta kylältämme eli päättelin, että kylällä asuville tuodaan kotiin sakot – hyvä palvelu. Eilen menin asemalle ja sain sakot, mutta vain Italiassa saa 30% alennuksen, jos sakot maksaa 5 vrk kuluessa. Maksoin siis saman tien asemalla sakot alennettuun hintaan. Tämän jälkeen poliisi vielä antoi käyntikorttinsa ja käski tulla käymään, kun kuljen kylillä. Italialaiset miehet eivät pääse ikinä eroon flirttailustaan, mutta olen jo niin tottunut, että minusta se on lähinnä sympaattista.

IMG_4303 (2).JPGEnnen minua poliisiasemalla oli nainen, joka oli saanut sakot. Auto oli hänen vasta ajokortin saaneensa pojan nimissä ja Italiassa vasta ajokortin saaneet saavat tuplarangaistukset ensimmäisten 3 vuoden ajan. Näin äiti sanoi olleensa kuskina (saattaa hyvinkin olla), mutta näin myöskään poika ei menettänyt tuplasti pisteitä (Italiassa rikkeistä menettää pisteitä, itse en kyllä menettänyt, kun kysyin) ja sakot olisivat olleet tuplat. Poliisi ei laisinkaan edes miettinyt oliko äiti kuskina vaan neuvoi mitä pitää maksaa ja otti jotain valokopioita papereista.

 

Kerroin samalla asioidessani poliisille, että ymmärtääkseni Suomessa poliisi olisi ensimmäiseksi puhalluttanut kolarin osapuolet. Poliisi sanoi, että he näkivät kaksi naista osallisina ja minä kuulema käyttäydyin täydellisesti kolaripaikalla niin he eivät epäilleet lainkaan, että jompi kumpi olisi ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. Täällä siis poliisit arvioivat käytöksestä kuskin kunnon ja jos kaksi naista kolaroi keskellä päivää niin heidän oletusarvionsa on, että puhallusta ei tarvita. Suomessa luulen, ettei ihan näin toimita. Jotenkin nämä italialaiset poliisitkin ovat humaaneja, kolaripaikalla heidän käytös oli todella ystävällistä ja nyt maksaessani sakot samoin. Kolaristakin tuli melkein positiivinen kokemus.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s