Talvi all’italiana

Italiassa 2011-12-29 14.26.45.jpgkaikki on aina suurta teatteria ja niin myös tietenkin talvi. Viime viikot otsikot ovat kirkuneet ”freddo polare” (napa-alueiden kylmyys), ”freddo glaciale” (jääkautinen kylmyys), ”freddo artico” (arktinen kylmyys). Ei, lämpötilat eivät ole laskeneet -40 asteeseen, päivisin lähes aina lämpötilat olleet plussan puolella. Toki vuoristoseuduilla on ollut kylmää ja erityisesti elokuun maanjäristysalueilla pienikin pakkanen on iso ongelma, koska ihmiset asuvat teltoissa ja asuntovaunuissa. Lisäksi monet eläimet ovat taivaan alla, koska navetat ja tallit tuhoutuivat maanjäristyksissä. Täällä Pohjois-Italiassa kylmimmillään on ollut ehkä -10 astetta, mutta joululoman jälkeen esim. Milanossa muutama koulu sulki ovensa, koska kouluja ei lämmitetty joululomien aikana ja kuten arvata saattaa sisällä oli hulppean alhaiset lämpötilat pakkasten jälkeen. Tosin itse muistan aikoinaan koulussa, että välillä istuimme tunneilla takit päällä, kun lämmitys ei koulun vanhassa osassa toiminut kunnolla.

Talveen ku2015-02-06 08.10.03.jpguluu erottamattomasti lumi. Täällä tosin yhä harvemmin tulee lunta. Tänä vuonna Keski-Italiassa on tullut valtavasti lunta ja ikävä kyllä lumen lisäksi siellä on ollut uusia, kovia maanjäristyksiä. Siellä tilanne on katastrofaalinen. Sen sijaan täällä Pohjois-Italiassa ei ole liiemmin lunta näkynyt. Alpit ovat ilman lunta, laskettelupaikat ovat täysin keinolumen varassa. Yhtenä yönä täällä sitten satoi lunta 3-5 cm ja kaaos oli valmis. Comossa yksi tärkeimmistä sisääntuloväylistä suljettiin jään vuoksi ja seurauksena oli liikenteen täydellinen halvaantuminen. Täältä päin missä asumme oli mahdotonta päästä aamulla Comoon. Noin 5km ennen Comoa liikenne seisoi, onneksi päätin aamulla olla viemättä tytärtä kouluun – olen vuosien varrella oppinut, että vajaa 5 cm lunta aiheuttaa väistämättä liikennekaaoksen.

2011-12-29 14.26.36.jpgVieläkin maassa näkyy paikoitellen lunta. Jalkakäytäviä täällä ei aurata ja kun menin lenkille 5 päivää lumisateen jälkeen, jouduin juoksemaan ajoradalla. Muutenkin lähiseuduilla on vähän jalkakäytäviä ja nyt nekin olivat pääasiassa käyttökelvottomia. Kohta tästä lumisateesta on kulunut 2 viikkoa ja osa jalkakäytävistä on jo käyttökelpoisia, koska aurinko sulattanut lumet ja jäät. Yleisesti olen huomannut, että teiden auraus aloitetaan varsinkin Comossa liian myöhään. Comossa on paljon mäkiä ja sen vuoksi tiet pitäisi puhdistaa ajoissa ja varsinkin 3 cm lunta ei saisi aiheuttaa täydellistä liikenteen halvaantumista. Mutta kuten sanottua, Italiassa kaikki on suurta draamaa ja teatteria ja siksi 3 cm luntakin saa täällä aikaiseksi draaman ja komedian yhtäaikaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s